Menu

Wednesday, June 21, 2017

Τάξη Β2 σχολ. έτος 2016 – 2017

Τάξη Β2 σχολ. έτος 2016 – 2017
«Γνωριμία με τον πολιτισμό των γηγενών αμερικανών, των ινδιάνων»
Το Δεκέμβριο του 2016, οι μαθητές της Β2 τάξης  επισκέφθηκαν την έκθεση μικρών έργων με τίτλο “Ολύμπια όντα σε απόδραση”, εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική μυθολογία στον Xώρο Τέχνης Χανίων. Στην έκθεση παρουσιάζονταν μικρά έργα 300 καλλιτεχνών σε διαφορετικές εικαστικές εφαρμογές: σχέδιο, ζωγραφική, μικρογλυπτική, χαρακτική, αγιογραφία, ψηφιδωτό, κεραμική, γελοιογραφία, φωτογραφία, συναρμογή, σκηνογραφία, μακέτα αρχιτεκτονικής, λαογραφία. Εκεί, οι μικροί μαθητές,  είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν εμπειρίες, όνειρα, συναισθήματα και να μυηθούν στη δημιουργική διαδικασία, από τη σύλληψη μιας ιδέας έως την πραγμάτωσή της σε μια μορφή τέχνης. Εμψυχωτής της διαδικασίας ήταν ο γλύπτης και υπεύθυνος της έκθεσης Γιάννης Μαρκαντωνάκης, ο οποίος με την εμπειρία και τη γνώση του, όχι μόνο εμπλούτισε, αλλά πολλαπλασίασε τις εμπειρίες μαθητών και γονέων που συνόδευσαν τα παδιά στην επίσκεψή τους αυτή.






Από τα έργα τέχνης, οι μαθητές ξεχώρισαν μία μακέτα ενός ινδιάνου, η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον τους για να μάθουν περισσότερα για την ιστορία και τον πολιτισμό τους.



Μέσα από διάφορα βίντεο, οι μαθητές έμαθαν περισσότερα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη μουσική και γενικότερα την τέχνη, τη θρησκευτική ζωή, τις φυλές και τον κώδικα ηθικής των ινδιάνων ή καλύτερα των γηγενών αμερικανών και έκαναν στοιχειώδεις συγκρίσεις με τον αρχαίο και νεώτερο ελληνικό πολιτισμό.
Την Τσικνοπέμπτη, στις 16 Φεβρουαρίου, οι μαθητές, ντυμένοι σα πεταλούδες που μόλις έχουν βγει από το κουκούλι, χόρεψαν με αυτοσχέδιες στολές στην αυλή του σχολείου τον ινδιάνικο χορό pow pow.






Εάν θέλετε κι εσείς να μάθετε αυτό το χορό, δείτε το παρακάτω βίντεο:
Οι περιπέτειες με του ινδιάνους συνεχίστηκαν στις 2/3 2017, όταν όλα τα παιδιά της Β΄τάξης πρακολούθησαν το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας «Ονειροπαγίδα» στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού με την κ. Νίκη Γαλάνη και την κ. Λίτσα Μαστορακάκη.


http://www.librarychania.gr/index.php/latest-news/754-10-3-2017-programma-filanagnosias-oneiropagida-sti-dimotiki-vivliothiki-staloy 
Στη δημοσίευση της Βιβλιοθήκης αναφέρεται:


Μια κλεμμένη ονειροπαγίδα… Δύο φυλές Ινδιάνων… Δύο παιδιά. Πολλά συναισθήματα. Θυμός, οργή και στο τέλος η αγάπη…στην «Ονειροπαγίδα», το βιβλίο της Νίνας Ζαφειρίου.

Ένα τρυφερό παραμύθι, που μας ταξίδεψε στον μυστηριώδη και συναρπαστικό κόσμο των Ινδιάνων.

Ένα παραμύθι που μας μιλάει για τη δύναμη της αγάπης, της φιλίας, της αδελφοσύνης και της ειρήνης.

Ένα παραμύθι που καταφέρνει να μας διδάξει να βλέπουμε όμορφα όνειρα και να παγιδεύουμε τα άσχημα…

Καθίσαμε σε κύκλο όπως οι Ινδιάνοι και βρήκαμε ένα καινούργιο όνομα για τον εαυτό μας, το όνομα από τη φύση και το επίθετο ένα συναίσθημα… Ντροπαλό χορτάρι …. Χαρούμενο τριαντάφυλλο…. Περήφανος αετός …. Άγριος ανεμοστρόβιλος …. Γελαστό γιασεμί..!

Μιλήσαμε για τους δικούς μας φόβους, τους καταγράψαμε και χορεύοντας τον χορό της φωτιάς τους πετάξαμε, για να γίνουν καπνός, να φύγουν μακριά……………. Και εμείς να τραγουδάμε «Γεια σου κύριε φόβε……….».

Την αγαπήσαμε την Ονειροπαγίδα με τις «νυχτιάτικες» εικονογραφήσεις, γι’ αυτό θα την πάρουμε κοντά μας, δίπλα στο κρεβάτι μας, για να φυλακίζει και να κρατάει μακριά τα άσχημα όνειρά μας. Και ΠΡΟΣΟΧΗ. Απαγορεύεται να διαβάσει το βιβλίο όποιος δεν πιστεύει στην αγάπη και στα όνειρα. Γιατί κάθε παιδί αξίζει να ονειρεύεται άφοβα με τα μάτια ανοιχτά ή κλειστά…

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017   στη  Δημοτική Βιβλιοθήκη Σταλού  η Β΄τάξη του 15ου Δ.Σ. Χανίων με τους εκπαιδευτικούς Γιούλη Σαρικάκη και Γεωργία Μανωλάκη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας που οργανώνει η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων. Με τη Νίκη Γαλάνη και τη Λίτσα Μαστορακάκη.






Μετά την επιστροφή στο σχολείο ακολούθησε ξέφρενος χορός και των δυο τμημάτων, γύρω από το τοτέμ της τάξης.










No comments:

Post a Comment