Menu

Monday, June 12, 2023

Εικαστικά 2022-2023

 

2022-2023

«Ο τοίχος των συναισθημάτων»

 Το Δεκέμβρη του 2022 ο δήμος Χανίων στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων δράσεων που οργάνωσε, κάλεσε τους εικαστικούς καλλιτέχνες- εκπαιδευτικούς του δήμου να δημιουργήσουν ένα έργο τέχνης, σε προστατευμένο χώρο του σχολείου, παρέχοντας τα απαιτούμενα υλικά, σαν «δώρο» στη μαθητική κοινότητα.

Με το σκεπτικό ότι «η τέχνη μιλά με το συναίσθημα και στο συναίσθημα» η πρόθεση ήταν να αναδειχθούν «θετικά» συναισθήματα καθώς επίσης και το γεγονός ότι «οι ποιοτικές ανθρώπινες σχέσεις αποτελούν δώρα». Η στόχευση ήταν να υπάρξει διάδραση με τους μαθητές καθώς και η δημιουργική εμπλοκή τους.

Ξεκινήσαμε λοιπόν ένα εικαστικό project θέλοντας να πετύχουμε την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων τάξεων,  όπως επίσης και την αισθητική αναβάθμιση του σχολείου μας μέσω αυτής της δράσης. Μιας δράσης που με την κατάλληλη καθοδήγηση θα ήταν από τα παιδιά για τα παιδιά! (Οι τάξεις που δεν συμμετείχαν ήταν η Α και η Β λόγω τεχνικών απαιτήσεων και δυσκολιών).

Μέσω τέτοιων βιωματικών διαδικασιών και σε επέκταση του μαθήματος των εικαστικών δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να καλλιεργηθούν αισθητικά, να αναπτύξουν εικαστική σκέψη, να αποκτήσουν δεξιότητες και να χαρούν τη δημιουργία και τη συμμετοχή, επεμβαίνοντας ενεργά στο χώρο του σχολείου τους, αφήνοντας το δικό τους δημιουργικό αποτύπωμα.

 Έπειτα  από μια σύντομη περιήγηση στον κόσμο της τέχνης οδηγηθήκαμε, όχι τυχαία, σε μια επιλογή αναφορά στο έργο του Αλέξη Ακριθάκη ως έμπνευση.

Σε μια εποχή μετακινήσεων, βίαιων πολλές φορές ή αναγκαστικών λόγω πολέμων ή «κρίσεων», αυτή η συνάντηση με το έργο του αυτοεξόριστου, αντισυμβατικού και ασυμβίβαστου  καλλιτέχνη, πολίτη του κόσμου και συνάμα φορέα παιδικής ευαισθησίας, με την ιδιαίτερη ματιά, μας έδωσε την ευκαιρία να σκεφτούμε το «ταξίδι της ζωής» και τα συναισθήματα που «αξίζει να βρίσκονται στις αποσκευές μας». Ανακαλύψαμε τον «καλειδοσκοπικό» κόσμο της τέχνης του και ταξιδέψαμε κι εμείς αποτυπώνοντας αυτές τις «πολύχρωμες» σκέψεις  στους τοίχους του σχολείου.

                                                                                         Γκουσγκούνης Σωτήρης

                                                                                        Εικαστικός, Εκπαιδευτικός



























No comments:

Post a Comment